Hallava
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Tämä on virtuaalitalli
 
PääsivuHoito IV kesä 2016 F2_by_alexhallava-d9pzam0HakuRekisteröidyKirjaudu sisään

 

 Hoito IV kesä 2016

Siirry alas 
+2
Hertta
Emma.
6 posters
KirjoittajaViesti
Aleksi
Tallin omistaja
Tallin omistaja
Aleksi


Viestien lukumäärä : 1933
Join date : 19.10.2013
Ikä : 26

Hoito IV kesä 2016 Empty
ViestiAihe: Hoito IV kesä 2016   Hoito IV kesä 2016 EmptySu 19 Kesä 2016, 19:53

21.6. aletaan suorittamaan hoito IV -merkkiä, minkä saatuaan voi käydä kilpailemassa Hallavan hevosilla niin villeissä kuin VRL:nkin alaisissa kilpailuissa. Lisäksi saa oikeuden ruveta jonkin Hallavan hevosen treenaajaksi, mikä tarkoittaa sitä, että saat ratsastaa hevosella koska tahansa ennen tai jälkeen tuntien (ei siis pelkästään vapaapäivinä) ja tällä hevosella sitten myös kilpailet. Hevosen ei tarvitse olla hoitohevosesi.

Kurssi suoritetaan siten, että luet teoriat (julkaistaan 21.6.) ja suoritat tehtävät (14.7. mennessä). Sisältää luultavasti myös yhden tarinatehtävän (johon saa lisäaikaa pyydettäessä)

Mukana:
Takaisin alkuun Siirry alas
Hertta
Juuri saapunut
Juuri saapunutViestien lukumäärä : 6
Join date : 19.06.2016

Hoito IV kesä 2016 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV kesä 2016   Hoito IV kesä 2016 EmptySu 19 Kesä 2016, 20:55

Tere, jospa mä nyt tulisin Hertalla mukaan (;
Takaisin alkuun Siirry alas
Emma.
Aloitteleva tallilainen
Aloitteleva tallilainen
Emma.


Viestien lukumäärä : 25
Join date : 06.10.2015
Paikkakunta : Pronssijoki
Hevonen : Milk's Favourite Cookie

Hoito IV kesä 2016 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV kesä 2016   Hoito IV kesä 2016 EmptySu 19 Kesä 2016, 23:45

Inka mukaan (oon liian laiska vaihtaan käyttäjää)
Takaisin alkuun Siirry alas
Aleksi
Tallin omistaja
Tallin omistaja
Aleksi


Viestien lukumäärä : 1933
Join date : 19.10.2013
Ikä : 26

Hoito IV kesä 2016 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV kesä 2016   Hoito IV kesä 2016 EmptyTi 21 Kesä 2016, 08:59

Hei kaikki, ja tervetuloa hoito IV -kurssille. Käymme tänään läpi kilpailuihin valmistautumista, hevosen kuljetusta ja kisapaikalla toimimista, sekä harjoittelemme juoksutusta. Kurssin jälkeen jokainen saa valita itselleen halutessaan Hallavan tuntiponeista kisahevosen, jonka kanssa saa sitten treenailla niinä päivinä kun hevonen ei mene tunneilla, tai liikkuu vain kevyellä alkeistunnilla. Suotavaa olisi, että kävisit tuon hevosen kanssa sitten myös valmennuksissa ja kilpailuissa.
(Sinusta tulee hevosen treenaaja, ja voit kirjoittaa sen hoitopäiväkirjaan. Ei tarvitse olla oma hoitohevonen, mutta voi olla.)

Okei, aloitetaan siitä kuinka kilpailuihin valmistaudutaan. Tietysti kilpailuihin täytyy treenata ensin huolella, jotta pystyy suoriutumaan luokastaan kunnialla. Edellisenä päivänä kannattaa liikuttaa hevosta vain kevyesti, jotta se olisi virkeänä seuraavan päivän suorituksessa.
Jos hevonen on hyvin likainen, voi sen pestä edellisenä päivänä. Häntä, harja ja vuihiskarvat kannattaa siistiä (rotumääritelmän mukaan). Harja nypitään 10-15 senttimetrin pituiseksi hevosen koosta ja harjan paksuudesta riippuen. Nyppiminen tapahtuu siten, että otetaan kiinni pitkien jouhien päistä ja tupeeraamalla muut pois tieltä. Pitkät jouhet kierretään kamman ympärille ja nykäistään irti. Tällä tavalla harjasta tulee luonnollisemman näköinen kuin saksilla leikkaamalla. Häntä ja vuohiskarvat sen sijaan leikataan saksilla. Hännän sopiva pituus on hieman vuohisen yläpuolella. Huomio, että joiltain roduilta ei ole suotavaa leikata vuihiskarvoja tai lyhentää harjaa. Esimerkiksi vuonohevosten vuohiskarvoja ei leikata ja harja leikataan tiettyyn malliin saksilla.

1. Linkitä kuva oikein leikatusta norjanvuonohevosen harjasta.

Edellisenä iltana olisi hyvä katsoa kaikki varusteet valmiiksi, pestä suitset ja satula ja vaihtaa satulahuopa. Jos kisat ovat toisella tallilla, voi kaikki mukaan otettavat tavarat kasata jo yhteen paikkaan, jottei aamutohinassa sitten unohda mitään.


2. Mitä kaikkea kilpailuihin kannattaa ottaa mukaan?

Kilpailupäivänä kannattaa tulla tallille jo tarpeeksi ajoissa, sillä hevosen kilpailukuntoon laittaminen vie aikaa. Hevonen harjataan huolellisesti, jalat pestään, jos ne ovat kuraiset, kaviot putsataan, sieraimet ja silmät pyyhitään pesusienellä. Harja letitetään sykeröille tai esimerkiksi ranskanletille tai verkkoletille. Estekisoissa tämä ei ole pakollista. Hännänkin voi letittää halutessaan. Jos hevonen potkii herkästi, on sille laitettava punainen rusetti kiinni häntään varoitukseksi muille.

Kuljetusta varten hevoselle laitetaan kevyt loimi, esimerkiksi fleece, ja jalkoihin kuljetusuojat. Hännän voi kääriä pinteliin. Hevonen lastataan joko suitsittuna tai riimun ja riimunnarun kanssa. Traileri kannattaa parkkeerata valoisaan kohtaan, jossa hevonen näkee trailerin sisälle. Yksi henkilö taluttaa hevosen traileriin rauhallisesti ja toinen laittaa takapuomin kiinni kun hevonen on sisällä. Vasta sitten taluttaja voi laittaa hevosen kiinni riimusta. Lastauspuomi nostetaan ylös viimeisenä.
Lastauksessa kannattaa pysyä rauhallisena ja kärsivällisenä ja sille on varattava tarpeeksi aikaa. Jotkin hevoset menevät traileriin helposti, mutta toisia se saattaa jännittää. Avuksi voi ottaa herkkuämpärin tai kaksi juoksutusliinaa, jotka laitetaan ristiin hevosen takapuolen alta ja joista vetämällä kannustetaan hevosta eteenpäin. Suitsista tai riimusta vetäminen ei tuota tulosta, vaan saattaa ajaa hevosen vain suurempaan paniikkiin.

Kuljetuksen aikana hevosella on hyvä olla heinää mutusteltavana heinäverkossa.
Koko kilpailupäivän aikana on huolehdittava, että hevonen saa ruokansa suurin piirtein samaan aikaan kuin normaalistikin, ja että sille juotetaan tarpeeksi vettä.


Kisapaikalla sitten ratsastaja käy ensin ilmoittautumassa kansliaan, jonka jälkeen hevonen ensin suitsitaan tarilerissa ja otetaan sitten pois. (Ensin lastuasilta, sitten hevonen irti, lopuksi takapuomi auki). Hevonen kannattaa pitää koko ajan kilpailupaikalla suitsittuna, sillä siten hevosen saa pidettyä paremmin hallinnassa. Uusi paikka ja paljon hälinää ja muita hevosia saattaa hermostuttaa rauhallisenkin hevosen.
Hevoselta riisutaan kuljetussuojat ja se tarkistetaan, ettei kuljetuksen aikana ole tullut vammoja. Tämän jälkeen hevosta olisi hyvä kävelyttää, jotta se vertyy kuljetuksesta. Jos kilpailupaikalla on käsihevosille tarkoitettu alue, tulee kävelytys tehdä siellä. Muutenkin kilpailualueella hevosta saa pitää ainoastaan sille tarkoitetuilla alueilla eikä esimerkiksi katsomon seassa.
Noin 45min ennen omaa suoritusta hevonen harjataan ja varustetaan. Koulukilpailuissa ei saa käyttää suojia eikä raippaa, mutta vielä verryttelyssä ne saavat olla mukana.
Hevonen tulee verrytellä hyvin kaikissa askellajeissa ennen radalle menemistä. Hyppyjä kannattaa ottaa muutama molempiin suuntiin ja koulukilpailuissa haluttuja liikkeitä kannattaa käydä myös verryttelyssä läpi.
Kilpailusuorituksen jälkeen hevonen loppuverrytellään hyvin, riisutaan varusteista, pyyhitään hiestä, harjataan ja annetaan vettä, ellei palkintojen jako ole heti luokan jälkeen ja luulet olevasi sijoittuvien joukossa. Tällöin hevosta voi kävelyttää varusteet päällä.

Kun kilpailut on ohi, ratsastaja hakee pöytäkirjan kansliasta ja hevonen valmistellaan kuljetukseen. Kotona hevosen jalkoihin voidaan laittaa linimenttiä kovan rasituksen jälkeen.

3. Pitääkö hevosella pitää seuraava päivänä vapaapäivä/millä tavalla sitä kannattaa liikuttaa?

Seuraavaksi menemme harjoittelemaan juoksutusta Cellen kanssa.
Juoksutusta voidaan käyttääsilloin tällöin jaloitteluna ratsastuksen sijaan ja sitä käyetään myös nuorten hevosten koulutuksessa. Juoksutuksessa pystytään tarkkailemaan hevosen liikkeitä maasta käsin ja vaikuttamaan hevosen rytmiin, tahtiin ja muotoon.
Juoksutuksessa käytetään suitsia (ilman ohjia) ja juoksutusliinaa. Lisäksi hevosella voi olla juoksutusvyö ja siihen kiinnitettävät apuohjat, jotka lisätään alkuverryttelyjen jälkeen ohjaamaan hevosta oikeaan muotoon. Ratsastajalla tulee olla hanskat ja juoksutusraippa. Kypärä on hyvä pitää päässä.

Juoksutusliina pujotetaan sisäkuolainrenkaasta, hevosen korvien takaa ja kiinnitetään ulkokuolainrenkaaseen. Juoksuttaja seisoo ympyrän keskellä pitäen juoksutusliinaa menosuuntaan päin olevassa kädessään (vasen kierros - vasen käsi), juoksutusliinan loppupäätä kiepillä toisessa kädessään, jossa hän pitää myös juoksutusraippaa, joka osoittaa hevosen taakse. Näin juoksuttajan ja hevosen välille syntyy ns. kolmio.
Hevosta tulee juoksuttaa suurella ympyrällä, halkaisijaltaan vähintään 12-14 metriä ja sitä juoksutetaan korkeintaan puoli tuntia, sillä se on raskasta liikuntaa. Suuntaa vaihdetaan 5-10 minuutin välein, jolloin hevonen pysäytetään, käännetään ja juoksutusliina kiinnitetään toisin päin. Hevonen seisoo paikoillaan kunnes juoksuttaja on palannut takaisin ympyrän keskelle.

4. Lopuksi jokainen kertoo haluaako ruveta jonkin tallin hevosen treenaajaksi ja kirjoittaa sitten tarinan juoksutuksesta joko treenattavansa tai hoitohevosensa päiväkirjaan
Takaisin alkuun Siirry alas
Hertta
Juuri saapunut
Juuri saapunutViestien lukumäärä : 6
Join date : 19.06.2016

Hoito IV kesä 2016 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV kesä 2016   Hoito IV kesä 2016 EmptyKe 22 Kesä 2016, 16:13

1. Linkitä kuva oikein leikatusta norjanvuonohevosen harjasta.
http://vuonohevoset.com/kouluratsastus.jpg
Harjan kuuluisi olla tolla lailla pyöreä kun hevonen on muodossa. Jostain luin että sen pitäisi olla pyörän (jonkun kärrypyörän tmv siitä on jo aikaa) muotoinen, eikä saa olla liian pitkä.

2. Mitä kaikkea kilpailuihin kannattaa ottaa mukaan?
-omat ratsastusvarusteet (+varahousut), numerolaput sun muut, eli koko kisapuku ja lisäksi vaihtovaatteet
-hevosen varusteet, kannattaa ottaa myös varahihnoja (ja jesaria) jos on (mä rikoin irl joskus suitset just ennen kuin mentiin verkkaan :'D), sit sään mukaan toppa/sadeloimi(a)/ötökkämyrkkyä/jne, letityskuminauhat, harjat ja ämpäri+sieni, lisäksi kuivatusloimi
-hevosen ruuat jotka se meinaa syödä reissun aikana, + vähän ekstaheinää traileriin, lisäksi myös vähän ekstraruokia jos tulee mutkia matkaan
-ensiapupakkaus (sekä hevoselle, että itselle)
-hevosen passi ja rokotustodistus
-kuljetussuojat ja loimet jne

3. Pitääkö hevosella pitää seuraava päivänä vapaapäivä/millä tavalla sitä kannattaa liikuttaa?
Ei tarvitse olla vapaapäivää, eikä kannata kyllä seisottaakkaan hevosta kisojen jälkeen, vaan liikuttaa kevyesti vaikka taluttelemalla maastossa, rennolla ratsastelulla tai oikeasti lyhyellä(!!) juoksutuksella

4. Lopuksi jokainen kertoo haluaako ruveta jonkin tallin hevosen treenaajaksi ja kirjoittaa sitten tarinan juoksutuksesta joko treenattavansa tai hoitohevosensa päiväkirjaan
Jos Hertta nyt ottaa sen Astan, niinkuin oli puhetta :') Pitääkö muuten tehä kanssa se hoito ykkönen?
Takaisin alkuun Siirry alas
Aleksi
Tallin omistaja
Tallin omistaja
Aleksi


Viestien lukumäärä : 1933
Join date : 19.10.2013
Ikä : 26

Hoito IV kesä 2016 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV kesä 2016   Hoito IV kesä 2016 EmptyKe 22 Kesä 2016, 16:19

Jos Alana on jo suorittanu sen ni ei tarvii :'D
Takaisin alkuun Siirry alas
Inka
Hieno hevosihminen
Hieno hevosihminen
Inka


Viestien lukumäärä : 908
Join date : 24.11.2013
Ikä : 25
Paikkakunta : Pronssijoki
Hevonen : Rana♥

Hoito IV kesä 2016 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV kesä 2016   Hoito IV kesä 2016 EmptyLa 25 Kesä 2016, 14:32

1. LINKKI: harja leikataan pystyyn kaarimaiseen muotoon, joka korostaa kaulan muotoa. Otsatukkaa ei saa leikata. Tanskassa leikataan usein harja niin, että mustat jouhet on vähän pidempiä kuin vaaleat, mutta näyttelyissä sitä ei taideta suosia.

2. a) Omat varusteet, jotkut päällishousut (vaikka ihan lokarit) on kätevät vaaleiden housujen päällä, jotta näytetään yhä siistiltä ennen suoritusta. Vaihtovaatteet on hyvä olla.
b) Hevosen varusteet ja jotain millä rikkoutuneita hihnoja tms. voi paikkailla, eli tietysti satulat ja suitset sun muut sekä sään mukaan loimia (ainakin joku kuivatusloimi olis hyvä), letityskuminauhoja tai neula ja lankaa ja jos hevonen nyt sattuis likaamaan itsensä, niin pikakorjauksia varten pesusieni ja ämpäri.
c) Omat ja hevosen ruuat, jos tarvitsee. Riippuu aika lailla kisamatkan pituudesta.
d) Ensiapupakkaus, helosania, muut linimentit ja purkit mitä tarvitsee.
c) Hevosen passi, terveystodistus ja kilpailuluvat yms. "elintärkeät" paperit. Vain poneille avoinna olevaan luokkaan on tuotava hevosen mittaustodistus.

3. Ei tarvitse. Tietysti kisojen vaikeudesta päätellään, kuinka paljon liikuntaa seuraavalle päivälle otetaan, mutta ite meen yleensä jonkun rennon käyntilenkin maastossa. Tietysti jos kisa on ollut rankempi, niin sitten kannattaa ehkä unohtaa ratsastelu ja talutella. Maastossa on kiva rentoutua kisojen jälkeen, ite suosin sitä :--)

4. Öööö ääää otettasko Lokille treenaajaa? Siitä voisin olla kiinnostunu :-)
Takaisin alkuun Siirry alas
Merida
Juuri saapunut
Juuri saapunutViestien lukumäärä : 7
Join date : 25.06.2016

Hoito IV kesä 2016 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV kesä 2016   Hoito IV kesä 2016 EmptySu 26 Kesä 2016, 07:28

Merida mukaan! :-D
Takaisin alkuun Siirry alas
Aleksi
Tallin omistaja
Tallin omistaja
Aleksi


Viestien lukumäärä : 1933
Join date : 19.10.2013
Ikä : 26

Hoito IV kesä 2016 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV kesä 2016   Hoito IV kesä 2016 EmptySu 26 Kesä 2016, 13:05

Juu voit tehdä tehtävät saman tien ku kerkeet! (:
Takaisin alkuun Siirry alas
Merida
Juuri saapunut
Juuri saapunutViestien lukumäärä : 7
Join date : 25.06.2016

Hoito IV kesä 2016 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV kesä 2016   Hoito IV kesä 2016 EmptySu 26 Kesä 2016, 13:49

1. Linkitä kuva oikein leikatusta vuonohevosen harjasta.
Tässä harja on leikattu oikein - se on lyhyehkö ja kaareva.

2. Mitä kaikkea kilpailuihin kannattaa ottaa mukaan?
* kisavaatteet ja jotkut housut kisahousujen päälle, että kisahousut pysyvät puhtaina ennen rataa ja radan jälkeen
* hevoselle rokotustodistus, passi, vettä, heinää, kuljetusvarusteet ja numerolappu (ja tietenki satula, suitset suojat yms :-D)
* valmentaja neuvomaan radankävelyssä
* itsellekin täytyy ottaa vettä ja ruokaa
* kaikki purkit ja purnukat (helosanit, hyttysmyrkyt...) mitä tarvitsee
* sään mukaan sade - tai toppaloimi tarpeen vaatiessa


3. Pitääkö hevosella pitää seuraava päivänä vapaapäivä/millä tavalla sitä kannattaa liikuttaa?
Ei kannata seisottaa hevosta edes raskaan kisapäivän jälkeen - maastokävelykin riittää liikunnaksi raskaamman päivän jälkeen.

4. Lopuksi jokainen kertoo haluaako ruveta jonkin tallin hevosen treenaajaksi ja kirjoittaa sitten tarinan juoksutuksesta joko treenattavansa tai hoitohevosensa päiväkirjaan
Mertsi vois ottaa sen Kyyhkyn // tarinaa rustaan myöhemmin
Takaisin alkuun Siirry alas
Aleksi
Tallin omistaja
Tallin omistaja
Aleksi


Viestien lukumäärä : 1933
Join date : 19.10.2013
Ikä : 26

Hoito IV kesä 2016 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV kesä 2016   Hoito IV kesä 2016 EmptySu 26 Kesä 2016, 16:06

Hyvin meni jokaisella! Ja saatte alkaa treenata toivomianne heppoja! (:
Takaisin alkuun Siirry alas
Ruusu
Perus puurtaja
Perus puurtaja
Ruusu


Viestien lukumäärä : 104
Join date : 01.07.2016
Paikkakunta : Pronssijoki
Hevonen : Celle

Hoito IV kesä 2016 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV kesä 2016   Hoito IV kesä 2016 EmptyLa 02 Heinä 2016, 19:57

Ruusu voisi tulla mukaan :-)

1. Linkitä kuva oikein leikatusta norjanvuonohevosen harjasta.
Tässä kuvassa harja on leikattu oikein - Tanskassa siihen tosin tehdään ilmeisesti sururaita (musta osa on 1 cm vaaleaa korkeampi), mutta Suomessa en sitä oo nähnyt. Otsaharjaa ei leikata ja harjan tulee korostaa ponin kaulaa.

2. Mitä kaikkea kilpailuihin kannattaa ottaa mukaan?
Omat & hevosen ratsastusvaatteet, kesäisin ötökkäkarkoite ja muut tarvittavat suihkeet & voiteet ja itse otan isompiin kisoihin aina valmentajan tsemppaamaan ja auttamaan radankävelyssä. Kisamatkasta riippuen mukaan täytyy ottaa heiniä sekä vettä traileriin, myös kisapaikalla pitää olla ruokaa ja vettä ratsastajalle ja hevosellekin. Ilman kilpailunumeroahan kisa-alueella ei saisi liikkua, joten numerolappu olisi suotavaa ottaa mukaan :-D Ja tietysti kaikki tärkeät paperit (rokotustodistus, passi ja kenttäkisoissa ratsastaja tarvitsee "terveyslapun", eli saappaanvarteen yms. kiinnitettävän lapun, missä lukee ne kaikki ratsastajan vakavammat sairastumiset ja loukkaantumiset)

3. Pitääkö hevosella pitää seuraava päivänä vapaapäivä/millä tavalla sitä kannattaa liikuttaa?
On vain hyvä, että hevonen liikutetaan rennosti, nimenomaan rennosti kilpailupäivän jälkeen, ettei tule lihasjumeja. Pieni kävelytys vaikka lähimaastoissa riittää.

4. Lopuksi jokainen kertoo haluaako ruveta jonkin tallin hevosen treenaajaksi ja kirjoittaa sitten tarinan juoksutuksesta joko treenattavansa tai hoitohevosensa päiväkirjaan
Ruusu voisi sitten alkaa treenaamaan vaikka Celleä :-) Ja kirjoittelen tarinaa vaikka huomenna, iltaisin ajatus ei oikein kulje :')
Takaisin alkuun Siirry alas
Aleksi
Tallin omistaja
Tallin omistaja
Aleksi


Viestien lukumäärä : 1933
Join date : 19.10.2013
Ikä : 26

Hoito IV kesä 2016 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV kesä 2016   Hoito IV kesä 2016 EmptyMa 04 Heinä 2016, 14:46

Inkalta ja Meridalta taitaa vielä puuttua tarinat?
Takaisin alkuun Siirry alas
Inka
Hieno hevosihminen
Hieno hevosihminen
Inka


Viestien lukumäärä : 908
Join date : 24.11.2013
Ikä : 25
Paikkakunta : Pronssijoki
Hevonen : Rana♥

Hoito IV kesä 2016 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV kesä 2016   Hoito IV kesä 2016 EmptyTi 05 Heinä 2016, 00:58

Ai niinpä tietty, raapustelen heti kun palaan täältä reissusta :-)
Takaisin alkuun Siirry alas
Sponsored content

Hoito IV kesä 2016 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV kesä 2016   Hoito IV kesä 2016 Empty

Takaisin alkuun Siirry alas
 
Hoito IV kesä 2016
Takaisin alkuun 
Sivu 1 / 1
 Similar topics
-
» Hoitajahaku kesä 2016
» Hoito II syksy 2013
» Hoito IV talvi 2016
» Hoito IV syksy 2015
» Hoito II syksy 2015

Oikeudet tällä foorumilla:Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Hallava :: Toiminta :: Hoitomerkkien suoritukset-
Siirry: