Hallava
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Tämä on virtuaalitalli
 
PääsivuHoito IV talvi 2016 F2_by_alexhallava-d9pzam0HakuRekisteröidyKirjaudu sisään

 

 Hoito IV talvi 2016

Siirry alas 
KirjoittajaViesti
Aleksi
Tallin omistaja
Tallin omistaja
Aleksi

Viestien lukumäärä : 1933
Join date : 19.10.2013
Ikä : 25

Hoito IV talvi 2016 Empty
ViestiAihe: Hoito IV talvi 2016   Hoito IV talvi 2016 EmptyMa 18 Tammi 2016, 18:52

21.1. aletaan suorittamaan hoito IV -merkkiä, minkä saatuaan voi käydä kilpailemassa Hallavan hevosilla niin villeissä kuin VRL:nkin alaisissa kilpailuissa. Lisäksi saa oikeuden ruveta jonkin Hallavan hevosen treenaajaksi, mikä tarkoittaa sitä, että saat ratsastaa hevosella koska tahansa ennen tai jälkeen tuntien (ei siis pelkästään vapaapäivinä) ja tällä hevosella sitten myös kilpailet. Hevosen ei tarvitse olla hoitohevosesi.

Kurssi suoritetaan siten, että luet teoriat (julkaistaan 21.1.) ja suoritat tehtävät (31.1. mennessä). Sisältää luultavasti myös yhden tarinatehtävän (johon saa lisäaikaa pyydettäessä)

Mukana:
Eeva OK!
Senni ?
Inka


Viimeinen muokkaaja, Aleksi pvm Su 20 Maalis 2016, 19:15, muokattu 2 kertaa
Takaisin alkuun Siirry alas
Eeva
Perus puurtaja
Perus puurtaja
Eeva

Viestien lukumäärä : 216
Join date : 04.01.2016
Ikä : 25
Paikkakunta : Pronssijoki
Hevonen : Kyyhky & Aava

Hoito IV talvi 2016 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV talvi 2016   Hoito IV talvi 2016 EmptyTi 19 Tammi 2016, 16:11

Hei jes! Eeva mukaan (8
Takaisin alkuun Siirry alas
Aleksi
Tallin omistaja
Tallin omistaja
Aleksi

Viestien lukumäärä : 1933
Join date : 19.10.2013
Ikä : 25

Hoito IV talvi 2016 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV talvi 2016   Hoito IV talvi 2016 EmptyMa 25 Tammi 2016, 16:08

Alkaa huomenna, vielä voi ilmoittautua!
Takaisin alkuun Siirry alas
Senni
Perus puurtaja
Perus puurtaja
Senni

Viestien lukumäärä : 174
Join date : 03.12.2015
Ikä : 21
Hevonen : Darli

Hoito IV talvi 2016 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV talvi 2016   Hoito IV talvi 2016 EmptyMa 25 Tammi 2016, 19:10

Senni mukaa
Takaisin alkuun Siirry alas
Aleksi
Tallin omistaja
Tallin omistaja
Aleksi

Viestien lukumäärä : 1933
Join date : 19.10.2013
Ikä : 25

Hoito IV talvi 2016 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV talvi 2016   Hoito IV talvi 2016 EmptyTi 26 Tammi 2016, 22:09

Hei kaikki, ja tervetuloa hoito IV -kurssille. Käymme tänään läpi kilpailuihin valmistautumista, hevosen kuljetusta ja kisapaikalla toimimista, sekä harjoittelemme juoksutusta. Kurssin jälkeen jokainen saa valita itselleen halutessaan Hallavan tuntiponeista kisahevosen, jonka kanssa saa sitten treenailla niinä päivinä kun hevonen ei mene tunneilla, tai liikkuu vain kevyellä alkeistunnilla. Suotavaa olisi, että kävisit tuon hevosen kanssa sitten myös valmennuksissa ja kilpailuissa.
(Sinusta tulee hevosen treenaaja, ja voit kirjoittaa sen hoitopäiväkirjaan. Ei tarvitse olla oma hoitohevonen, mutta voi olla.)

Okei, aloitetaan siitä kuinka kilpailuihin valmistaudutaan. Tietysti kilpailuihin täytyy treenata ensin huolella, jotta pystyy suoriutumaan luokastaan kunnialla. Edellisenä päivänä kannattaa liikuttaa hevosta vain kevyesti, jotta se olisi virkeänä seuraavan päivän suorituksessa.
Jos hevonen on hyvin likainen, voi sen pestä edellisenä päivänä. Häntä, harja ja vuihiskarvat kannattaa siistiä (rotumääritelmän mukaan). Harja nypitään 10-15 senttimetrin pituiseksi hevosen koosta ja harjan paksuudesta riippuen. Nyppiminen tapahtuu siten, että otetaan kiinni pitkien jouhien päistä ja tupeeraamalla muut pois tieltä. Pitkät jouhet kierretään kamman ympärille ja nykäistään irti. Tällä tavalla harjasta tulee luonnollisemman näköinen kuin saksilla leikkaamalla. Häntä ja vuohiskarvat sen sijaan leikataan saksilla. Hännän sopiva pituus on hieman vuohisen yläpuolella. Huomio, että joiltain roduilta ei ole suotavaa leikata vuihiskarvoja tai lyhentää harjaa. Esimerkiksi vuonohevosten vuohiskarvoja ei leikata ja harja leikataan tiettyyn malliin saksilla.

1. Linkitä kuva oikein leikatusta norjanvuonohevosen harjasta.

Edellisenä iltana olisi hyvä katsoa kaikki varusteet valmiiksi, pestä suitset ja satula ja vaihtaa satulahuopa. Jos kisat ovat toisella tallilla, voi kaikki mukaan otettavat tavarat kasata jo yhteen paikkaan, jottei aamutohinassa sitten unohda mitään.


2. Mitä kaikkea kilpailuihin kannattaa ottaa mukaan?

Kilpailupäivänä kannattaa tulla tallille jo tarpeeksi ajoissa, sillä hevosen kilpailukuntoon laittaminen vie aikaa. Hevonen harjataan huolellisesti, jalat pestään, jos ne ovat kuraiset, kaviot putsataan, sieraimet ja silmät pyyhitään pesusienellä. Harja letitetään sykeröille tai esimerkiksi ranskanletille tai verkkoletille. Estekisoissa tämä ei ole pakollista. Hännänkin voi letittää halutessaan. Jos hevonen potkii herkästi, on sille laitettava punainen rusetti kiinni häntään varoitukseksi muille.

Kuljetusta varten hevoselle laitetaan kevyt loimi, esimerkiksi fleece, ja jalkoihin kuljetusuojat. Hännän voi kääriä pinteliin. Hevonen lastataan joko suitsittuna tai riimun ja riimunnarun kanssa. Traileri kannattaa parkkeerata valoisaan kohtaan, jossa hevonen näkee trailerin sisälle. Yksi henkilö taluttaa hevosen traileriin rauhallisesti ja toinen laittaa takapuomin kiinni kun hevonen on sisällä. Vasta sitten taluttaja voi laittaa hevosen kiinni riimusta. Lastauspuomi nostetaan ylös viimeisenä.
Lastauksessa kannattaa pysyä rauhallisena ja kärsivällisenä ja sille on varattava tarpeeksi aikaa. Jotkin hevoset menevät traileriin helposti, mutta toisia se saattaa jännittää. Avuksi voi ottaa herkkuämpärin tai kaksi juoksutusliinaa, jotka laitetaan ristiin hevosen takapuolen alta ja joista vetämällä kannustetaan hevosta eteenpäin. Suitsista tai riimusta vetäminen ei tuota tulosta, vaan saattaa ajaa hevosen vain suurempaan paniikkiin.

Kuljetuksen aikana hevosella on hyvä olla heinää mutusteltavana heinäverkossa.
Koko kilpailupäivän aikana on huolehdittava, että hevonen saa ruokansa suurin piirtein samaan aikaan kuin normaalistikin, ja että sille juotetaan tarpeeksi vettä.


Kisapaikalla sitten ratsastaja käy ensin ilmoittautumassa kansliaan, jonka jälkeen hevonen ensin suitsitaan tarilerissa ja otetaan sitten pois. (Ensin lastuasilta, sitten hevonen irti, lopuksi takapuomi auki). Hevonen kannattaa pitää koko ajan kilpailupaikalla suitsittuna, sillä siten hevosen saa pidettyä paremmin hallinnassa. Uusi paikka ja paljon hälinää ja muita hevosia saattaa hermostuttaa rauhallisenkin hevosen.
Hevoselta riisutaan kuljetussuojat ja se tarkistetaan, ettei kuljetuksen aikana ole tullut vammoja. Tämän jälkeen hevosta olisi hyvä kävelyttää, jotta se vertyy kuljetuksesta. Jos kilpailupaikalla on käsihevosille tarkoitettu alue, tulee kävelytys tehdä siellä. Muutenkin kilpailualueella hevosta saa pitää ainoastaan sille tarkoitetuilla alueilla eikä esimerkiksi katsomon seassa.
Noin 45min ennen omaa suoritusta hevonen harjataan ja varustetaan. Koulukilpailuissa ei saa käyttää suojia eikä raippaa, mutta vielä verryttelyssä ne saavat olla mukana.
Hevonen tulee verrytellä hyvin kaikissa askellajeissa ennen radalle menemistä. Hyppyjä kannattaa ottaa muutama molempiin suuntiin ja koulukilpailuissa haluttuja liikkeitä kannattaa käydä myös verryttelyssä läpi.
Kilpailusuorituksen jälkeen hevonen loppuverrytellään hyvin, riisutaan varusteista, pyyhitään hiestä, harjataan ja annetaan vettä, ellei palkintojen jako ole heti luokan jälkeen ja luulet olevasi sijoittuvien joukossa. Tällöin hevosta voi kävelyttää varusteet päällä.

Kun kilpailut on ohi, ratsastaja hakee pöytäkirjan kansliasta ja hevonen valmistellaan kuljetukseen. Kotona hevosen jalkoihin voidaan laittaa linimenttiä kovan rasituksen jälkeen.

3. Pitääkö hevosella pitää seuraava päivänä vapaapäivä/millä tavalla sitä kannattaa liikuttaa?

Seuraavaksi menemme harjoittelemaan juoksutusta Cellen kanssa.
Juoksutusta voidaan käyttääsilloin tällöin jaloitteluna ratsastuksen sijaan ja sitä käyetään myös nuorten hevosten koulutuksessa. Juoksutuksessa pystytään tarkkailemaan hevosen liikkeitä maasta käsin ja vaikuttamaan hevosen rytmiin, tahtiin ja muotoon.
Juoksutuksessa käytetään suitsia (ilman ohjia) ja juoksutusliinaa. Lisäksi hevosella voi olla juoksutusvyö ja siihen kiinnitettävät apuohjat, jotka lisätään alkuverryttelyjen jälkeen ohjaamaan hevosta oikeaan muotoon. Ratsastajalla tulee olla hanskat ja juoksutusraippa. Kypärä on hyvä pitää päässä.

Juoksutusliina pujotetaan sisäkuolainrenkaasta, hevosen korvien takaa ja kiinnitetään ulkokuolainrenkaaseen. Juoksuttaja seisoo ympyrän keskellä pitäen juoksutusliinaa menosuuntaan päin olevassa kädessään (vasen kierros - vasen käsi), juoksutusliinan loppupäätä kiepillä toisessa kädessään, jossa hän pitää myös juoksutusraippaa, joka osoittaa hevosen taakse. Näin juoksuttajan ja hevosen välille syntyy ns. kolmio.
Hevosta tulee juoksuttaa suurella ympyrällä, halkaisijaltaan vähintään 12-14 metriä ja sitä juoksutetaan korkeintaan puoli tuntia, sillä se on raskasta liikuntaa. Suuntaa vaihdetaan 5-10 minuutin välein, jolloin hevonen pysäytetään, käännetään ja juoksutusliina kiinnitetään toisin päin. Hevonen seisoo paikoillaan kunnes juoksuttaja on palannut takaisin ympyrän keskelle.

4. Lopuksi jokainen kertoo haluaako ruveta jonkin tallin hevosen treenaajaksi ja kirjoittaa sitten tarinan juoksutuksesta joko treenattavansa tai hoitohevosensa päiväkirjaan.
Takaisin alkuun Siirry alas
Inka
Hieno hevosihminen
Hieno hevosihminen
Inka

Viestien lukumäärä : 908
Join date : 24.11.2013
Ikä : 23
Paikkakunta : Pronssijoki
Hevonen : Rana♥

Hoito IV talvi 2016 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV talvi 2016   Hoito IV talvi 2016 EmptyKe 27 Tammi 2016, 13:01

Aleksi-enkeliseni (lel huomaahan kaikki varmasti kuinka kiemurtelen), ehtisinkö mä vielä tähän mukaan? :-))
Takaisin alkuun Siirry alas
Eeva
Perus puurtaja
Perus puurtaja
Eeva

Viestien lukumäärä : 216
Join date : 04.01.2016
Ikä : 25
Paikkakunta : Pronssijoki
Hevonen : Kyyhky & Aava

Hoito IV talvi 2016 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV talvi 2016   Hoito IV talvi 2016 EmptyKe 27 Tammi 2016, 17:57

Tehtävä 1
http://www.tunturisusi.com/hevoset/kuva466.jpg

Tehtävä 2

-Satulahuopa, satula, suitset
-Tarvittaessa suojat tai pintelit
-Hevosen riimu, sekä riimunnaru
-Evästä sekä hevoselle että ratsastajalle
-Hikiloimi
-Hevosen harjat
-Trailerissa tarvittavat suojavarustukset

Tehtävä 3
Kilpailujen jälkeisenä päivänä kannattaa välttää kovin raskasta treeniä, ettei hevonen ylirasitu ja saa mahdollisesti jotakin vammaa. Itse taluttelen hevosta vähän maastossa, tai ratsastan sitä sileällä mahdollisimman kevyesti jättäen haastavimmat koulukiemurat ja korkeat okserit välistä.

Tehtävä 4
Eli Eevalla oli alunperinkin tarkoitus alkaa valmentautumaan Kyyhkyllä, joten sillä siis (: Ja tarina tulee mahd. pian, vaikka nyt on toinenkin jo alla
Takaisin alkuun Siirry alas
Aleksi
Tallin omistaja
Tallin omistaja
Aleksi

Viestien lukumäärä : 1933
Join date : 19.10.2013
Ikä : 25

Hoito IV talvi 2016 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV talvi 2016   Hoito IV talvi 2016 EmptyKe 27 Tammi 2016, 19:49

Juu inka ehdit! (:
Takaisin alkuun Siirry alas
Eeva
Perus puurtaja
Perus puurtaja
Eeva

Viestien lukumäärä : 216
Join date : 04.01.2016
Ikä : 25
Paikkakunta : Pronssijoki
Hevonen : Kyyhky & Aava

Hoito IV talvi 2016 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV talvi 2016   Hoito IV talvi 2016 EmptyKe 17 Helmi 2016, 16:11

Tossa tarinassa menee vielä hetki, mutta yritän saada sen ees viikonloppuna valmiiks (:
Takaisin alkuun Siirry alas
Aleksi
Tallin omistaja
Tallin omistaja
Aleksi

Viestien lukumäärä : 1933
Join date : 19.10.2013
Ikä : 25

Hoito IV talvi 2016 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV talvi 2016   Hoito IV talvi 2016 EmptyTo 17 Maalis 2016, 08:21

Tämän voisi suorittaa loppuun
Takaisin alkuun Siirry alas
Senni
Perus puurtaja
Perus puurtaja
Senni

Viestien lukumäärä : 174
Join date : 03.12.2015
Ikä : 21
Hevonen : Darli

Hoito IV talvi 2016 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV talvi 2016   Hoito IV talvi 2016 EmptySu 10 Huhti 2016, 13:51

Tehtävä 1
https://pennyfriends.fi/wordpress/wp-content/uploads_pennyaffi/2015/07/shutterstock_124012753-620x413-620x413.jpg

Tehtävä 2
-Kuljetussuojat, sekä muut tarvittavat suojat tai pintelit
-Hikiloimi
-Varusteet sekä hevoselle sekä ratsastajalle
-Tarvittavat linimentit ja hoitotuotteet
-Syötävää hevoselle ja ratsastajalle
-Riimu sekä harjat

Tehtävä 3
Seuraavana päivänä pidän hevosella normaalia kevyemmän treenin, muttan en poikkea liikutuspäiväkirjasta. Voin mahdollisesti mennä sen kanssa kevyttä puomitehtävää, tai helppoja koulukuvioita. Myös kevyt maastolenkki mahdollinen.

Tehtävä 4
Sennille varmaan treenattavaksi parhaiten sopisi Bee, joten päiväkirjaan sitten kun tarinan saan kirjoitettua.
Takaisin alkuun Siirry alas
Aleksi
Tallin omistaja
Tallin omistaja
Aleksi

Viestien lukumäärä : 1933
Join date : 19.10.2013
Ikä : 25

Hoito IV talvi 2016 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV talvi 2016   Hoito IV talvi 2016 EmptySu 10 Huhti 2016, 16:01

Senni, Bee on jäämässä eläkkeelle, eli joudut valitsemaan jonkin toisen hepan /:
Takaisin alkuun Siirry alas
Senni
Perus puurtaja
Perus puurtaja
Senni

Viestien lukumäärä : 174
Join date : 03.12.2015
Ikä : 21
Hevonen : Darli

Hoito IV talvi 2016 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV talvi 2016   Hoito IV talvi 2016 EmptySu 10 Huhti 2016, 20:09

Voi harmi! Sopisiko Klikki tai Bambo tähän?
Takaisin alkuun Siirry alas
Aleksi
Tallin omistaja
Tallin omistaja
Aleksi

Viestien lukumäärä : 1933
Join date : 19.10.2013
Ikä : 25

Hoito IV talvi 2016 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV talvi 2016   Hoito IV talvi 2016 EmptySu 10 Huhti 2016, 20:27

Klikki enemmin kun Bambo on vielä niin nuori (:
Tai sitten otat ihan Darlin
Takaisin alkuun Siirry alas
Senni
Perus puurtaja
Perus puurtaja
Senni

Viestien lukumäärä : 174
Join date : 03.12.2015
Ikä : 21
Hevonen : Darli

Hoito IV talvi 2016 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV talvi 2016   Hoito IV talvi 2016 EmptySu 10 Huhti 2016, 22:18

Ehkä Darli on se paras vaihtoehto
Takaisin alkuun Siirry alas
Sponsored content
Hoito IV talvi 2016 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV talvi 2016   Hoito IV talvi 2016 Empty

Takaisin alkuun Siirry alas
 
Hoito IV talvi 2016
Takaisin alkuun 
Sivu 1 / 1

Oikeudet tällä foorumilla:Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Hallava :: Toiminta :: Hoitomerkkien suoritukset-
Siirry: