Hallava
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Tämä on virtuaalitalli
 
PääsivuHoito IV syksy 2015 F2_by_alexhallava-d9pzam0HakuRekisteröidyKirjaudu sisään

 

 Hoito IV syksy 2015

Siirry alas 
KirjoittajaViesti
Aleksi
Tallin omistaja
Tallin omistaja
Aleksi

Viestien lukumäärä : 1933
Join date : 19.10.2013
Ikä : 25

Hoito IV syksy 2015 Empty
ViestiAihe: Hoito IV syksy 2015   Hoito IV syksy 2015 EmptyMa 08 Kesä 2015, 15:16

Koska kusin sen edellisen, niin otan nyt sitten ilmoittautumisetkin ihan alusta :-D

11.6. aletaan suorittamaan hoito IV -merkkiä, minkä saatuaan voi käydä kilpailemassa Hallavan hevosilla niin villeissä kuin VRL:nkin alaisissa kilpailuissa. Lisäksi saa oikeuden ruveta jonkin Hallavan hevosen treenaajaksi, mikä tarkoittaa sitä, että saat ratsastaa hevosella koska tahansa ennen tai jälkeen tuntien (ei siis pelkästään vapaapäivinä) ja tällä hevosella sitten myös kilpailet. Hevosen ei tarvitse olla hoitohevosesi.

Kurssi suoritetaan siten, että luet teoriat (julkaistaan 11.6.) ja suoritat tehtävät. Sisältää luultavasti myös yhden tarinatehtävän.

Mukana:
Nanna
Valma
Sandra
Salli


Viimeinen muokkaaja, Aleksi pvm Ma 08 Kesä 2015, 20:51, muokattu 2 kertaa
Takaisin alkuun Siirry alas
Sandra
Perus puurtaja
Perus puurtaja
Sandra

Viestien lukumäärä : 331
Join date : 20.05.2015
Ikä : 21
Paikkakunta : Pronssijoki
Hevonen : Huhu

Hoito IV syksy 2015 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV syksy 2015   Hoito IV syksy 2015 EmptyMa 08 Kesä 2015, 16:41

Jos näitä ei järjestyksessä tarvii suorittaa niin Sandra messiin
Takaisin alkuun Siirry alas
Salli
Hieno hevosihminen
Hieno hevosihminen
Salli

Viestien lukumäärä : 714
Join date : 23.12.2013
Ikä : 19
Hevonen : Minca

Hoito IV syksy 2015 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV syksy 2015   Hoito IV syksy 2015 EmptyMa 08 Kesä 2015, 20:40

Salli mukaa
Takaisin alkuun Siirry alas
Aleksi
Tallin omistaja
Tallin omistaja
Aleksi

Viestien lukumäärä : 1933
Join date : 19.10.2013
Ikä : 25

Hoito IV syksy 2015 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV syksy 2015   Hoito IV syksy 2015 EmptyTo 11 Kesä 2015, 14:53

Hei kaikki, ja tervetuloa hoito IV -kurssille. Käymme tänään läpi kilpailuihin valmistautumista, hevosen kuljetusta ja kisapaikalla toimimista, sekä harjoittelemme juoksutusta. Kurssin jälkeen jokainen saa valita itselleen halutessaan Hallavan tuntiponeista kisahevosen, jonka kanssa saa sitten treenailla niinä päivinä kun hevonen ei mene tunneilla, tai liikkuu vain kevyellä alkeistunnilla. Suotavaa olisi, että kävisit tuon hevosen kanssa sitten myös valmennuksissa ja kilpailuissa.
(Sinusta tulee hevosen treenaaja, ja voit kirjoittaa sen hoitopäiväkirjaan. Ei tarvitse olla oma hoitohevonen, mutta voi olla.)

Okei, aloitetaan siitä kuinka kilpailuihin valmistaudutaan. Tietysti kilpailuihin täytyy treenata ensin huolella, jotta pystyy suoriutumaan luokastaan kunnialla. Edellisenä päivänä kannattaa liikuttaa hevosta vain kevyesti, jotta se olisi virkeänä seuraavan päivän suorituksessa.
Jos hevonen on hyvin likainen, voi sen pestä edellisenä päivänä. Häntä, harja ja vuihiskarvat kannattaa siistiä (rotumääritelmän mukaan). Harja nypitään 10-15 senttimetrin pituiseksi hevosen koosta ja harjan paksuudesta riippuen. Nyppiminen tapahtuu siten, että otetaan kiinni pitkien jouhien päistä ja tupeeraamalla muut pois tieltä. Pitkät jouhet kierretään kamman ympärille ja nykäistään irti. Tällä tavalla harjasta tulee luonnollisemman näköinen kuin saksilla leikkaamalla. Häntä ja vuohiskarvat sen sijaan leikataan saksilla. Hännän sopiva pituus on hieman vuohisen yläpuolella. Huomio, että joiltain roduilta ei ole suotavaa leikata vuihiskarvoja tai lyhentää harjaa. Esimerkiksi vuonohevosten vuohiskarvoja ei leikata ja harja leikataan tiettyyn malliin saksilla.

1. Linkitä kuva oikein leikatusta norjanvuonohevosen harjasta.

Edellisenä iltana olisi hyvä katsoa kaikki varusteet valmiiksi, pestä suitset ja satula ja vaihtaa satulahuopa. Jos kisat ovat toisella tallilla, voi kaikki mukaan otettavat tavarat kasata jo yhteen paikkaan, jottei aamutohinassa sitten unohda mitään.


2. Mitä kaikkea kilpailuihin kannattaa ottaa mukaan?

Kilpailupäivänä kannattaa tulla tallille jo tarpeeksi ajoissa, sillä hevosen kilpailukuntoon laittaminen vie aikaa. Hevonen harjataan huolellisesti, jalat pestään, jos ne ovat kuraiset, kaviot putsataan, sieraimet ja silmät pyyhitään pesusienellä. Harja letitetään sykeröille tai esimerkiksi ranskanletille tai verkkoletille. Estekisoissa tämä ei ole pakollista. Hännänkin voi letittää halutessaan. Jos hevonen potkii herkästi, on sille laitettava punainen rusetti kiinni häntään varoitukseksi muille.

Kuljetusta varten hevoselle laitetaan kevyt loimi, esimerkiksi fleece, ja jalkoihin kuljetusuojat. Hännän voi kääriä pinteliin. Hevonen lastataan joko suitsittuna tai riimun ja riimunnarun kanssa. Traileri kannattaa parkkeerata valoisaan kohtaan, jossa hevonen näkee trailerin sisälle. Yksi henkilö taluttaa hevosen traileriin rauhallisesti ja toinen laittaa takapuomin kiinni kun hevonen on sisällä. Vasta sitten taluttaja voi laittaa hevosen kiinni riimusta. Lastauspuomi nostetaan ylös viimeisenä.
Lastauksessa kannattaa pysyä rauhallisena ja kärsivällisenä ja sille on varattava tarpeeksi aikaa. Jotkin hevoset menevät traileriin helposti, mutta toisia se saattaa jännittää. Avuksi voi ottaa herkkuämpärin tai kaksi juoksutusliinaa, jotka laitetaan ristiin hevosen takapuolen alta ja joista vetämällä kannustetaan hevosta eteenpäin. Suitsista tai riimusta vetäminen ei tuota tulosta, vaan saattaa ajaa hevosen vain suurempaan paniikkiin.

Kuljetuksen aikana hevosella on hyvä olla heinää mutusteltavana heinäverkossa.
Koko kilpailupäivän aikana on huolehdittava, että hevonen saa ruokansa suurin piirtein samaan aikaan kuin normaalistikin, ja että sille juotetaan tarpeeksi vettä.


Kisapaikalla sitten ratsastaja käy ensin ilmoittautumassa kansliaan, jonka jälkeen hevonen ensin suitsitaan tarilerissa ja otetaan sitten pois. (Ensin lastuasilta, sitten hevonen irti, lopuksi takapuomi auki). Hevonen kannattaa pitää koko ajan kilpailupaikalla suitsittuna, sillä siten hevosen saa pidettyä paremmin hallinnassa. Uusi paikka ja paljon hälinää ja muita hevosia saattaa hermostuttaa rauhallisenkin hevosen.
Hevoselta riisutaan kuljetussuojat ja se tarkistetaan, ettei kuljetuksen aikana ole tullut vammoja. Tämän jälkeen hevosta olisi hyvä kävelyttää, jotta se vertyy kuljetuksesta. Jos kilpailupaikalla on käsihevosille tarkoitettu alue, tulee kävelytys tehdä siellä. Muutenkin kilpailualueella hevosta saa pitää ainoastaan sille tarkoitetuilla alueilla eikä esimerkiksi katsomon seassa.
Noin 45min ennen omaa suoritusta hevonen harjataan ja varustetaan. Koulukilpailuissa ei saa käyttää suojia eikä raippaa, mutta vielä verryttelyssä ne saavat olla mukana.
Hevonen tulee verrytellä hyvin kaikissa askellajeissa ennen radalle menemistä. Hyppyjä kannattaa ottaa muutama molempiin suuntiin ja koulukilpailuissa haluttuja liikkeitä kannattaa käydä myös verryttelyssä läpi.
Kilpailusuorituksen jälkeen hevonen loppuverrytellään hyvin, riisutaan varusteista, pyyhitään hiestä, harjataan ja annetaan vettä, ellei palkintojen jako ole heti luokan jälkeen ja luulet olevasi sijoittuvien joukossa. Tällöin hevosta voi kävelyttää varusteet päällä.

Kun kilpailut on ohi, ratsastaja hakee pöytäkirjan kansliasta ja hevonen valmistellaan kuljetukseen. Kotona hevosen jalkoihin voidaan laittaa linimenttiä kovan rasituksen jälkeen.

3. Pitääkö hevosella pitää seuraava päivänä vapaapäivä/millä tavalla sitä kannattaa liikuttaa?

Seuraavaksi menemme harjoittelemaan juoksutusta Cellen kanssa.
Juoksutusta voidaan käyttääsilloin tällöin jaloitteluna ratsastuksen sijaan ja sitä käyetään myös nuorten hevosten koulutuksessa. Juoksutuksessa pystytään tarkkailemaan hevosen liikkeitä maasta käsin ja vaikuttamaan hevosen rytmiin, tahtiin ja muotoon.
Juoksutuksessa käytetään suitsia (ilman ohjia) ja juoksutusliinaa. Lisäksi hevosella voi olla juoksutusvyö ja siihen kiinnitettävät apuohjat, jotka lisätään alkuverryttelyjen jälkeen ohjaamaan hevosta oikeaan muotoon. Ratsastajalla tulee olla hanskat ja juoksutusraippa. Kypärä on hyvä pitää päässä.

Juoksutusliina pujotetaan sisäkuolainrenkaasta, hevosen korvien takaa ja kiinnitetään ulkokuolainrenkaaseen. Juoksuttaja seisoo ympyrän keskellä pitäen juoksutusliinaa menosuuntaan päin olevassa kädessään (vasen kierros - vasen käsi), juoksutusliinan loppupäätä kiepillä toisessa kädessään, jossa hän pitää myös juoksutusraippaa, joka osoittaa hevosen taakse. Näin juoksuttajan ja hevosen välille syntyy ns. kolmio.
Hevosta tulee juoksuttaa suurella ympyrällä, halkaisijaltaan vähintään 12-14 metriä ja sitä juoksutetaan korkeintaan puoli tuntia, sillä se on raskasta liikuntaa. Suuntaa vaihdetaan 5-10 minuutin välein, jolloin hevonen pysäytetään, käännetään ja juoksutusliina kiinnitetään toisin päin. Hevonen seisoo paikoillaan kunnes juoksuttaja on palannut takaisin ympyrän keskelle.

4. Lopuksi jokainen kertoo haluaako ruveta jonkin tallin hevosen treenaajaksi ja kirjoittaa sitten tarinan juoksutuksesta joko treenattavansa tai hoitohevosensa päiväkirjaan.
Takaisin alkuun Siirry alas
Sandra
Perus puurtaja
Perus puurtaja
Sandra

Viestien lukumäärä : 331
Join date : 20.05.2015
Ikä : 21
Paikkakunta : Pronssijoki
Hevonen : Huhu

Hoito IV syksy 2015 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV syksy 2015   Hoito IV syksy 2015 EmptyTo 11 Kesä 2015, 21:01

Hei, mun känny ja tietsikka on korjauksessa muutaman viikon, joten en varmaan ehi maksaa, kun kirjaston koneella se tuskin onnistuu D: Saanks mä vähän armoa??
Takaisin alkuun Siirry alas
Aleksi
Tallin omistaja
Tallin omistaja
Aleksi

Viestien lukumäärä : 1933
Join date : 19.10.2013
Ikä : 25

Hoito IV syksy 2015 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV syksy 2015   Hoito IV syksy 2015 EmptyLa 13 Kesä 2015, 13:23

Joo saat lisäaikaa (:
Takaisin alkuun Siirry alas
Sandra
Perus puurtaja
Perus puurtaja
Sandra

Viestien lukumäärä : 331
Join date : 20.05.2015
Ikä : 21
Paikkakunta : Pronssijoki
Hevonen : Huhu

Hoito IV syksy 2015 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV syksy 2015   Hoito IV syksy 2015 EmptyKe 17 Kesä 2015, 13:14

Tuntuu tosi tyhmälle kirjottaa näitä, kun tuntuu että kaikki on ihan väärin D: Toivottavasti ees puolet oikein


Tehtävä 1.

http://3.bp.blogspot.com/-WJj0yIyDSCY/UM25_ewb-gI/AAAAAAAAEB4/5OZDnM12qDg/s1600/harja13.jpg

Tehtävä 2.

Ainakin harjat, omat ratsastustarvikkeet, pintelit/suojat jos hevonen sellaisia tarvitsee, hikiloimi(?), satula ja suitset mukaan lukien satulahuopa (jos kilpailu on muualla kuin omassa tallissa) Siinä ole ehkä keskeisimmät.

Tehtävä 3.

Hevosta voi liikuttaa kevyesti seuraavana päivänä, esim. talutella sitä maastossa. Hevosta voisi venytellä hitaassa ravissa ja käynissä.

Tehtävä 4.

Haluaisin alkaa Klikin treenaajaksi. Mutta jos Klikille on muuten hirveästi huutoa, voin ottaa myös Nikitan.(toivottavasti myös yksärin omistaja voi alkaa treenaajaksi?) Ja tarina tulee vähän myöhemmin :-)

/// Juu saat Klikin treenattavaksesi (:
Takaisin alkuun Siirry alas
Salli
Hieno hevosihminen
Hieno hevosihminen
Salli

Viestien lukumäärä : 714
Join date : 23.12.2013
Ikä : 19
Hevonen : Minca

Hoito IV syksy 2015 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV syksy 2015   Hoito IV syksy 2015 EmptyLa 20 Kesä 2015, 18:47

Tehtävä 1

http://2.bp.blogspot.com/-eygumtmIH8E/UM259KtLfxI/AAAAAAAAEBo/5zn1uYlp6dY/s1600/harja11.jpg

Tehtävä 2

Harjoja, loimia (tietenkin riippuu kelistä millasia loimia mukaan otetaan), satulat, suitset, hevoselle vähän heinää pureskeltavaksi ja jotain juotavaa jos paikalta ei saa, ämpäri juomiselle, varaohjat, suojat/pintelit/bootsit jos tarvitsee, satulahuopa, ittelle evästä ja ratsastusvarusteita. Toki kuljetussuojat ja kannattaa otta myös kengitysjuttuja mukaan jos kyseessä on vaikka kenttäkisat.

Tehtävä 3

Kannattaa tehdä palautusratsastus, jossa rentouttaa hevosen lihaksia mutta ei ratsasta kuitenkaan hikeen tai ratsasta mitenkään rankasti. Tietysti riippuen minkälaiset kisat on ollu, mutta rentoa ja hevosen palauttavaa liikuntaan. Maastokäppäilyt on kans hyvä ja ihan peruskoulukin on hyvä.

Tehtävä 4

Voisin alkaa ehkä Dunjan treenaajaksi ja voiko munkin tarina tulla vähän myöhemmin, kun on tässä kaikkee härdelliä ollu viime aikoina ja tulee olemaan?
Takaisin alkuun Siirry alas
Nanna
Perus puurtaja
Perus puurtaja
Nanna

Viestien lukumäärä : 304
Join date : 01.11.2013
Ikä : 23
Hevonen : Tinttu

Hoito IV syksy 2015 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV syksy 2015   Hoito IV syksy 2015 EmptyMa 22 Kesä 2015, 14:57

1. http://www.kotinet.com/hannu.ohtamaa/jokitie/kuvat/jessupukki.jpeg

2. Satula, suitset, suojat, satulahuopa, hikiloimi, kuljetussuojat,
harjat, pesusieni, pyyhe, hikiviila
riimu, riimunnaru, juoksutusliina
heinää, (väkirehut), ämpäri, puukko
ratsastajan varusteet

3. Jotain rentoa ratsastelua, esimerkiksi maastolenkki tai kevyttä koulua ja paljon taivuttelua

4. Voisin treenata Tinttua
Takaisin alkuun Siirry alas
Aleksi
Tallin omistaja
Tallin omistaja
Aleksi

Viestien lukumäärä : 1933
Join date : 19.10.2013
Ikä : 25

Hoito IV syksy 2015 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV syksy 2015   Hoito IV syksy 2015 EmptyMa 20 Heinä 2015, 15:29

Salli ja Valma vois suorittaa tän jossain vaiheessa loppuun, jos vielä on kiinnostusta? (:
Takaisin alkuun Siirry alas
Valma
Hallavan ylpeydenaihe
Hallavan ylpeydenaihe
Valma

Viestien lukumäärä : 3544
Join date : 09.11.2013
Ikä : 21
Paikkakunta : Pronssijoki
Hevonen : Dunja

Hoito IV syksy 2015 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV syksy 2015   Hoito IV syksy 2015 EmptyMa 20 Heinä 2015, 19:06

Apua apua teen eka nopee ton hoito kolmosen DD:
Takaisin alkuun Siirry alas
Valma
Hallavan ylpeydenaihe
Hallavan ylpeydenaihe
Valma

Viestien lukumäärä : 3544
Join date : 09.11.2013
Ikä : 21
Paikkakunta : Pronssijoki
Hevonen : Dunja

Hoito IV syksy 2015 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV syksy 2015   Hoito IV syksy 2015 EmptyMa 20 Heinä 2015, 19:36

1. Linkitä kuva oikein leikatusta norjanvuonohevosen harjasta.
Oisko vaikka tässä, ja Dunjahan siinä komeilee.

2. Mitä kaikkea kilpailuihin kannattaa ottaa mukaan?
- kaikki radalla tarvittavat varusteet eli satula, suitset ja mahdollisesti suojat, martingaalit yms.
- harjat ja siistiytymisvarusteet hevoselle
- kaikki tarvittavat loimet (esim. kuljetusloimi kuljetusta varten ja hikiloimi jäähdyttelyyn)
- hevosen ruoat
- ratsastajan ruoat ja kisavarusteet
- hevosen rokotustodistus ja hevospassi tai rekisteritodistus
- kylmäsuojat tai muut kylmäyskamat hevoselle, etenkin estekisoissa
- hokit jos kilpaillaan ruohokentällä tai maastoesteillä ja jenkatappi hokinreikien parantelemiseen
- kuljetussuojat tai pintelit ja riimu

3. Pitääkö hevosella pitää seuraava päivänä vapaapäivä/millä tavalla sitä kannattaa liikuttaa?
Olen kuullut, että hevosen kanssa kannattaa käydä kävelemässä rankkojen kisojen jälkeen, ettei se kangistu tai saa lihaskramppeja. Kevyt liikutus, esim. rauhallinen maastokävely.

4. Lopuksi jokainen kertoo haluaako ruveta jonkin tallin hevosen treenaajaksi ja kirjoittaa sitten tarinan juoksutuksesta joko treenattavansa tai hoitohevosensa päiväkirjaan.
Darcylla ei ole vielä, joten otan sen:) Kirjoitan myöhemmin tarinaa.
Takaisin alkuun Siirry alas
Aleksi
Tallin omistaja
Tallin omistaja
Aleksi

Viestien lukumäärä : 1933
Join date : 19.10.2013
Ikä : 25

Hoito IV syksy 2015 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV syksy 2015   Hoito IV syksy 2015 EmptyTi 04 Elo 2015, 11:45

Elikkä tässä treenausparit

Sandra - Klikki
Salli - Dunja
Nanna - Tinttu
Valma - Darcy

Jaa sitten vähän sääntöjä ja muita (;
Elikkä saatte siis kirjoittaa noiden hevosten päiväkirjoihin, kaikkina muina päivinä paitsi silloin kun niillä on vapaapäivä, jolloin hoitaja saa liikuttaa. Mutta tarinaan voitte kirjoittaa että hevonen on mennyt sinä päivänä vaan yhellä talutustunnilla tai muuten liikkunut kevyesti, minkä takia sillä voi treenata. Ja URL aleksille pitää aina ilmoittaa ja kysäistä että käykö jos vetää treenit tänään. (Forkalla ei tarvii mitään kysellä, kuhan tarinasta vaikka tulee jotenkin ilmi tms.)
Ja treenihän tarkoittaa joko koulu/estetreeniä, riippuen siitä mihin kisoihin tähtäätte. Juoksuttaakin saa, mutta sen pitää olla perusteltua ja sen pitää jotenkin tukee teidän valmentautumista. Hoitaja saa sitten hoitsunsa kanssa pyöriä maastossa ja tehdä maastakäsittelyä yms yms.
Ja treenaajanahan ollaan juurikin kisoihintähtäysmielessä, eli osallistutte sitten treennattavanne kanssa tarjottaviin valmennuksiin ja osallistutte ainakin tallin omiin kisoihin. Myös muiden tallien kisoihin osallistuminen on suotavaa, ilmotelet sit vaan että minne oot ilmoittautunut.

Ja kysyä saa jos on kysyttävää (:
Takaisin alkuun Siirry alas
Sponsored content
Hoito IV syksy 2015 Empty
ViestiAihe: Vs: Hoito IV syksy 2015   Hoito IV syksy 2015 Empty

Takaisin alkuun Siirry alas
 
Hoito IV syksy 2015
Takaisin alkuun 
Sivu 1 / 1

Oikeudet tällä foorumilla:Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Hallava :: Toiminta :: Hoitomerkkien suoritukset-
Siirry: